Hyvän elämän tasapainoa!

Hyvän elämän tasapainoa!

Olen Tuulevi Aschan, ihmisen kokoisen työelämän edistäjä, henkilöstövalmentaja ja työnohjaaja. Työskentelen Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa Tiedosta-hankkeen projektipäällikkönä.

Pyrin hyvän elämän tasapainoon. Minulla on keskimääräistä korkeampi riski siihen, että vastuuntuntoisena ihmisenä päästän työasiat muun elämän edelle. Siksi teen tietoisia valintoja elämän rytmittämisessä: varaan kalenteriin lomamatkoja, pitkiä viikonloppuja ja hyvän mielen kulttuurimenoja. Se tarkoittaa vaikka matkoja perheenjäsenten kanssa tai viikonvaihteen viettoa opiskelukaverien seurassa. Aina katkot eivät vaadi rahaa, vaan sopimista jostain yhteisestä tekemisestä. Jos en varaile näitä, niin kalenteri täyttyy helposti työstä tai sen ajattelusta.

Yksi itsestä huolehtimisen keino on riittävä lepo. Uuvuttuani yli kymmenen vuotta sitten, jouduin opettelemaan sitä, paljonko esimerkiksi tarvitsen unta voidakseni hyvin. Vaikeatkin asiat näyttävät valoisammilta ja helpommin ratkottavilta, kun on nukkunut tarpeeksi.

Yksinyrittäjävuosien jälkeen työyhteisö on päivittäinen ilon aihe. Koitankin kiittää työkavereita aina kun on aihetta – ja onhan sitä päivittäin.

Työniloa koin ihan juuri äsken, kun puhuimme porukalla hankeviestinnästä. Jaoin samankaltaisia kokemuksia kollegoiden kanssa. Pohdimme toimintatapoja ja jo tehtyjä asioita. Opimme toisiltamme. Samalla tunsin kuuluvani joukkoon ja tuli keskinäisen tsemppauksen fiilis.

VINKKI
Kannustan kiittämään ja huomioimaan työyhteisön sisällä. Ei siihen tarvita esimiehen määräystä tai ohjeita. Käytännön voi aloittaa myös työyhteisön sisäisesti yhteisesti. Kiitoksia varten voi laittaa kahvihuoneeseen valkotaulun ja kirjoittaa mietteitä sinne. Perjantaikahvilla voidaan porukalla kertoilla työporukan kivat jutut ja onnistumiset: vaikka ilmiantaa kollegoita myönteisessä mielessä. Käynnistäkää hyvän kierrettä!

Blogiteksti on osa Tiedosta – työhyvinvointia ja tuottavuutta –hankkeen tilaamaa työhyvinvointikampanjaa.
1.1.2017–31.12.2018 toteutettavaa hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin Yliopiston kanssa ja sitä rahoittaa
Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisätietoja: www.xamk.fi/tiedosta

Voit käydä tutustumassa Hyvä työ! -aineistoihin Facebookissa, Instagramissa ja blogissa:
https://www.facebook.com/hyvatyoasiaa/
https://www.instagram.com/hyvatyo/
https://hyvatyokampanja.blogspot.fi/

Jaana Torn & Terhi Venäläinen
Hyvä työ! -kampanjan puuhanaiset
hyvatyoasiaatyohyvinvoinnista@gmail.com tai terhi.venalainen@edu.xamk.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *