Ihminen on kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ihminen on kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Olen ammatiltani sairaanhoitaja.Työni on pitkälti vuorovaikutusta, yhteistyötä, verkostoitumista, kuuntelua, kohtaamista ja läsnäoloa erilaisten ihmisten kanssa. Lyhyesti sanottuna vuorokaudesta käytän noin 8h työaikaa sosiaalisissa ja hyvin haastavissa tilanteissa. Miten sitten käytän loput 16h vuorokaudesta?

Osan tietysti toivon mukaan 7-8 hyvin nukkumalla. Loput päivän 8 tunnista perheen ja omien harrastusten parissa. Mökkeily, luonto, eläimet ja fyysiset harrasteet ovat erityisen tärkeitä. Mitä rankempi työrupeama, sitä rankemmat suoritteet fyysisesti. Hiihdän, juoksen, ratsastan ja teen puuhommia. Halkoja tehdessä voi purkaa negatiiviset tunteet hyvin!

Ympäri vuoden käyn uimassa kerran-kaksi viikossa. Avantoon jäävät loputkin stressin tuntemukset. ”Kotikutoinen rentoutuminen” = mindfulness on myös tehokasta!

Mökkeily, luonto, eläimet ja fyysiset harrasteet ovat erityisen tärkeitä. Mitä rankempi työrupeama, sitä rankemmat suoritteet fyysisesti.

Työhyvinvointia voi jokainen miettiä omalla kohdallaan. Miten aloitat päivän, millä tuulella tulet töihin, annatko oman ulkopuolisen elämän vaikuttaa työhösi? Näihin voi aika pitkälti itse vaikuttaa. Huumori on monen päivän pelastaja, mutta myös muiden tunteiden jakaminen työasioista. Joskus olemalla armollinen itselle ja muille, auttaa jaksamaan eteenpäin. Sen minkä tekee, yrittää tehdä niin hyvin kuin osaa.

Työniloa tuovat onnistumiset hoitotyössä.

Positiivisen palautteen saaminen, varsinkin potilaalta ja omaisilta. Työniloa tuovat myös potilaiden kanssa yhteiset mukavat kokemukset esim. retket jne.

Useampana vuotena (kohta 20v.) olen ollut järjestämässä kuntoilukuukausia, kevätkuntoiluprojekteja, naamiaisia, pikkujouluja, läksiäisiä jne. jne. Kaikki eivät lähde mukaan, mutta osa porukasta aina innostuu. Teemme myös humoristia pikkupiloja toisillemme ja näin saamme ainakin itse nauraa omille piloillemme!

Hyvällä esimiehellä ja esimiehen tuella jaksaa myös hyvin pitkälle työssään. Pienimmät eleet voivat olla esim. että kysyt ja aidosti haluat tietää mitä sinun työkaverillesi kuuluu? Ja kuuntelet, olet läsnä. Jos huomaa, että toisella on kiire, voi pelkästään kahvikupposen tuominen työn ääreen olla mukava pieni ele! Karkit ja herkut silloin tällöin kahvipöydässä häviävät tosi tehokkaasti! Vaikkakin porukassa joka vuosi yritetään myös laihduttaa…

Kaiken kaikkiaan on ihmisen kokonaisuus muistettava! Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hyvä fyysinen kunto pitää päänupinkin paremmassa kunnossa ja eivätkä taudit tartu niin hyvin!

Sairaanhoitaja Mikkelistä

Blogiteksti on osa Tiedosta – työhyvinvointia ja tuottavuutta –hankkeen tilaamaa työhyvinvointikampanjaa.
1.1.2017–31.12.2018 toteutettavaa hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin Yliopiston kanssa ja sitä rahoittaa
Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisätietoja: www.xamk.fi/tiedosta

Voit käydä tutustumassa Hyvä työ! -aineistoihin Facebookissa, Instagramissa ja blogissa:
https://www.facebook.com/hyvatyoasiaa/
https://www.instagram.com/hyvatyo/
https://hyvatyokampanja.blogspot.fi/

Jaana Torn & Terhi Venäläinen
Hyvä työ! -kampanjan puuhanaiset
hyvatyoasiaatyohyvinvoinnista@gmail.com tai terhi.venalainen@edu.xamk.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *