Suomalainen työelämä näyttäytyy karuna

Yksi elämä -terveystalkoot ja Work goes happy toteuttivat yhdessä tutkimuksen, johon osallistui yli 800 työikäistä. Tutkimustulokset julkaistiin 9.3.2017 Work goes happy -työhyvinvointitapahtumassa Helsingissä.

Suomalainen työelämä näyttäytyy karuna. Voimia arjessa syövät jatkuva kiire, huono työilmapiiri sekä kehnot johtajat. Hyvät asiat löytyvät useimmin työn ulkopuolelta. Voimia arkeen tuovat perhe, läheiset ja ystävät.

20–39 -vuotiaiden naisten vastauksissa nousee usein esiin sana ristiriita. Ristiriitoja on töissä ja ristiriitoja on kotona, mutta ristiriitaa on erityisesti työn ja perheen yhteensovittamisessa. Jatkuva kiire saa pinnan kiristymään, jolloin voimia arjesta rupeavat viemään myös pienemmätkin vastoinkäymiset, kuten lasten kuravaatteet, likaiset astiat tiskialtaassa tai tyhjentämätön tiskikone.

Miehet olivat vastaajaryhmänä vähemmistö. Vain 55 miestä osallistui, mikä on kahdeksan prosenttia vastaajakunnasta. Kyselyyn osallistuneiden nuorempien miesten voimia ei niinkään syö kotiasiat, vaan työ. Alle nelikymppisten miesten voimia syövät taitamattomat esimiehet ja liiallinen työtaakka. Korkea itsekritiikki ja työmoraali kasvattavat työtaakkaa.

Alle nelikymppisillä naisilla lepo, koti, puoliso ja oma perhe tuovat voimia arkeen. Hallinnan tunne on myös tärkeä. Usein esiintyvä sana on tasapaino. Myös mikä tuo voimia arkeen -kysymykseen miesten vastaukset liittyvät naisia useammin työhön.

Yli 40-vuotiaat naiset saavat voimaa arkeensa erityisesti hyvästä parisuhteesta ja hyvistä ystävistä. Naiset puhuvat myös terveydestä. Jos kroonisia sairauksia on, terveyden ylläpitäminen koetaan tärkeäksi. Yllättävän vähän voimia arkeen tuovat työhön liittyvät asiat. Niistä on vain yksittäisiä mainintoja. Korkeimmalle työpaikalla voimia tuovaksi asiaksi koetaan nauru.

Miehillä voimia arkeen tuovat positiivinen vuorovaikutus, lapset, lepo, hyvä ruoka, oma aika, riittävät yöunet, liikunta, ulkoilu ja harrastukset. Tässä esimerkki, jossa ovat nämä kaikki ja vahvasti yhdessätekemisenteema. Myös työyhteisö ja onnistumiset työssä tuovat voimia arkeen.

Entä, mitkä syövät yli nelikymppisten voimia?  Naisten vastauksissa negatiivisuus nousee usein esiintyväksi sanaksi. Huono johtaminen ja negatiivinen ilmapiiri ovat monelle tuttu työympäristö. Voimia syövät asiat liittyvät useammin työhön kuin alle 40-vuotiailla naisilla. Huonosti valmistellut palaverit, tyypit, joilla on aikaa istuskella kahvilla, päättämättömyys, kyttääminen, epävarmuus, tietojen pimittäminen, valitus, marisijat, rasittavat työkaverit, selittäjät, itsekkyys syövät 40–59 –vuotiaiden naisten voimia. Myös unen puute sekä terveysongelmat tuntuvat arjessa. Ja kun lapset ovat kasvaneet pesästä ulos, omat vanhemmat vaativatkin hoitoa.

Myös 40–59 -vuotiaiden miesten vastauksissa on yllättävän paljon huonoa nukkumista. Se voi olla seurausta työhuolista, möykkäävistä naapureista tai perhetilanteesta. Elämän ruuhkavuodet koskettavat vielä monia.

Tietoa tutkimuksesta

Tutkimus toteutettiin Work goes happyn ja Yksi elämä -terveystalkoiden yhteistyönä 1.11.–15.2.2017 välisenä aikana. Siihen osallistui 805 henkilöä. Verkossa toteutetun aivoriihen tavoitteena oli kerätä tietoa, mistä ihmiset saavat voimia arkeensa ja mikä syö voimia arjessa. Vastaajat kirjoittivat vastauksensa omin sanoin ja arvioivat toisten kirjoittamien vastausten tärkeyttä itselleen. Tutkimus toteutettiin Fountain Parkin -aivoriihimenetelmällä. Tutkimuksen toteutti ja raportoi Eija Seppänen.

Lue koko artikkeli (8.3.2017): https://www.yksielama.fi/-/tyo-syo-meita

Aiheesta syntynyttä keskustelua on mm. täällä:

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalaisten-tyoelama-on-karu-voimia-syovat-kiire-huono-tyoilmapiiri-seka-kehnot-johtajat-6631192

http://app.kauppalehti.fi/uutiset/naistako-suomalainen-tyoelama-on-tehty-taitamaton-johto–ristiriidat-ja-negatiivisuus/RC7qiTJM/uusimmat

http://madebyfinland.suomalainentyo.fi/2017/03/14/merkityksellisella-tyolla-lisaa-voimia-arkeen-7-vinkkia/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *